Program


Barber: Adagio; Cherubini: d-moll Requiem - a Magyar Nemzeti Férfikar hangversenye
4

Barber: Adagio; Cherubini: d-moll Requiem - a Magyar Nemzeti Férfikar hangversenye

Megújult névvel és arculattal indítja hangversenysorozatát a Magyar Nemzeti Férfikar (korábbi nevén: Honvéd Férfikar), amelynek immáron harmadik éve a Pesti Vigadó ad otthont. A 2024/25-ös zenei évadban a kórus négy alkalommal várja majd közönségét.

 több

Jegytípusok


4 500 Ft - 5 500 Ft
2 jegytípus

Aktuális előadások



Az sorozat első eseményén, a MÁV Szimfonikus Zenekarral közös koncerten október 30-án Cherubini d-moll Requiemje csendül fel, majd Barber Adagio című művének férfikarral kiegészített változatának ősbemutatójával emlékezik a kórus az elhunytakra.

Luigi Cherubini (1760-1842) firenzei születésű zeneszerző, mégis többnyire a francia zene történetében találkozunk a nevével. Rendkívül nagytudású, óriási műgonddal komponáló alkotó  volt, aki méltatlanul kevésbé ismert és elismert, és akinek jelentőségét a bécsi klasszicizmus nagyjai kissé elhomályosították. Két requiemet komponált, amelyek közül a későbbi, a d-moll Requiem rendkívül leegyszerűsített apparátust vonultat fel, ebben a műben lemond a női hangokról is, kizárólag férfikart társít a zenekarhoz. így a hallgatónak helyenként a gregorián korálisokat recitáló szerzetesek kórusa jut eszébe…

Samuel Barber (1910-1981) amerikai-ír származású, zeneszerző. akinek műveit a legnagyobb amerikai művészek adták elő, pl., Antonius és Cleopatra című operájával avatták fel 1966-ban New Yorkban az új Metropolitan Operát.

1936-ban komponált 1. vonósnégyesének lassú tételének zenekari, Adagio című átdolgozása rendkívül népszerűvé vált azután, hogy a NBC Szimfonikus Zenekara Toscanini vezényletével bemutatta 1938-ban. Hangneme b-moll, a gyász hangneme. Ezt a művet játszották Albert Einstein temetésén és 2001-ben Londonban, a szeptember 11-ei New Yorki támadás áldozatainak emlékére rendezett gyászünnepségen. Ennek a remekműnek a férfikari átirata lesz hallható, melyet az együttes karigazgatója Riederauer Richárd készített.

A felemelő és megható program csendes elmélyülést és emelkedett pillanatokat egyaránt hoz az emlékezni kívánó hallgatóság számára.

Műsor:
Samuel Barber: Adagio – férfikari átirat (ősbemutató)
Cherubini: d-moll Requiem
Km.: MÁV Szimfonikus Zenekar
VEZÉNYEL: RIEDERAUER RICHÁRD

A hangverseny a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg.
Rendező: Honvéd Együttes

Fotókredit: Raffay Zsófia

Ajánló


Demjén Rózsi a legenda, aki huszonhetedik alkalommal tölti meg az Arénát!

A jó meséknek dallama van! Fessük meg együtt Lackfi János legviccesebb, legszebb, legfurább történeteit – hangokkal!

Egy 30 éves pályafutás emlékezetes pillanatai élő zenei koncertbe csomagolva.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!