Program


Sárközy Lajos és a Budapesti Vonósok

Sárközy Lajos és a Budapesti Vonósok

A Budapesti Vonósok a koncertje a virtuozitás témáját járja körül Sárközy Lajossal, és olyan zeneszerzőkkel az elmúlt évszázadokból, akik maguk is a kor híres virtuózai voltak. Szünet után pedig Csajkovszkij: Firenzei emlék c. népszerű műve hangzik el.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: április 21. vasárnap, 19:00

Az ördög hegedűsei?

Az izgalmas hegedűdarabjairól ismert barokk mester, Heinrich Ignaz Franz Biber a kor jeles virtuóza volt. A Budapesti Vonósok együttese Battalia à 10 című művét szólaltatja meg, a Bacchusnak dedikált darabban pedig a jókedvű katonákkal, harcias indulóval, magával a csatajelenettel, valamint a sebesült katonákkal is találkozhatunk. A pirani születésű hegedűs, Giuseppe Tartini kapcsán már felmerült a gondolat, hogy lepaktált az ördöggel, és a legendára ő maga erősített rá, a darab létrejöttét a zeneszerző beszámolója szerint egy álomnak köszönheti, ugyanis egyik éjjel Tartini ágyánál megjelent az ördög, felkapta a mester hangszerét, és játszani kezdett – igen furcsa, ördögi, bonyolult dolgokat, a komponista pedig lejegyezte mindezt, amikor felébredt.

Aki végképp kiérdemelte az ördög hegedűse titulust, Niccolò Paganini volt: ő olyan hangokat csikart ki hangszeréből, amilyeneket korábban senki. Mindez rendkívül szuggesztív előadásmóddal társult, ami nagy hatással volt a kor számos hangszeresére. Paganini két leghíresebb műve szólal meg a Budapesti Vonósok hangversenyén, az egyik a Rossini operája által inspirált Mózes-fantázia, a másik pedig h-moll hegedűversenyének briliáns zárótétele, a La Campanella.

A koncert második részében Csajkovszkij szenvedélyes, sodró lendületű kamaraműve, az 1890-ben eredetileg vonósszextettre komponált Firenzei emlék csendül fel.

A Budapesti Vonósok hangversenyének szólistája a hegedűművész, prímás, ifj. Sárközy Lajos lesz, aki otthonosan mozog az éttermi cigányzene, a klasszikus zene és a jazz világában is, és akinek játékát a világ minden táján a legprofibb muzsikusok is tátott szájjal hallgatják. A Föld napjának előestéjén a Zeneakadémia közönségének ezúttal földöntúli élményben lesz része.

Műsor:

Biber: Battalia à 10

Tartini: g-moll „Ördögtrilla” szonáta (átirat hegedűre és vonószenekarra)

Paganini: Mózes-fantázia

Paganini: La Campanella

SZÜNET

Csajkovszkij: Firenzei emlék, op. 70

Előadók:

Sárközy Lajos hegedű

Budapesti Vonósok

koncertmester: Pilz János

művészeti vezető: Botvay Károly

Ajánlatunk


Beethoven egyetlenegyszer járt Budán: 1800. május 7-én a Várszínházban adott koncertet. A jeles alkalomnak ezúttal a 2023-ban fennállásának százéves jubileumát ünneplő Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenye állít emléket.

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a megfelelési kényszer és önmagunk vállalása, az önzés és a szerelem.

Ajánló


félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

„Háromfogásos gourmet menü” – jellemezte a Bachtrack kritikusa Paavo Järvi koncertjét, amelyen Sibelius, Tüür és Beethoven egy-egy darabját tűzte műsorra.…

Az Anconai szerelmesek kacagtatóan fordulatos, kedvesen pikáns, szellemes, zenés összekacsintás a hetvenes évek olasz slágereivel. Szerelem, slágerek, tánc, gegek, csipetnyi…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!