Program


Rohmann Ditta - Szőke Szabolcs duó

Rohmann Ditta - Szőke Szabolcs duó

Szőke Szabolcs Hat csellóra és gadulkára és array mbirára írt kompozíciója

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 31. szerda, 20:00

Rohmann Ditta jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanára, fellép szólistaként, kamarazenészként és a Chamber Orchestra of Europe vendégeként. Kitüntetéses diplomát szerzett Budapesten Perényi Miklósnál és Baselben Ivan Monighettinél. Korábban tanult Bostonban, a New England Conservatoryban Suren Bagratuninál. Mesterkurzusokon csiszolta tudását, többek között Bernard Greenhouse, Frans Helmerson, Steven Isserlis, Rados Ferenc és Schiff András óráin. Kamarazenészként nemzetközi és hazai versenyek díjazottja, a Premio Trio di Trieste és az Orpheus Festival Zürich különdíjasa. Tizenéves kora óta koncertezik Európa-szerte. Fellépett olyan zenekarokkal, mint a Baseli Szimfonikusok, a Mendelssohn- és a Liszt Ferenc Kamarazenekar. A Keller kvartett vendégeként több európai városban szerepelt. Számos hanglemez- és rádiófelvételt készített. Elkötelezett híve a kortárs repertoár megismertetésének, állandóan együtt dolgozik hazai és külföldi zeneszerzőkkel, Szofia Gubajdulina darabjaiban a szerzővel is többször fellépett. 2008 óta egy párizsi Jean-Baptiste Salomon csellója van, 1770-ből.

Szőke Szabolcs egy személyben zenész, képzőművész és színházi alkotóművész. Klasszikus zenei tanulmányokat folytatott, majd érdeklődése a különleges hangzású, főként keleti vonós hangszerek (gadulka, sarangi, gusla) felé fordult. Ezzel egyidejűleg ritkán hallott és kevésbé ismert hangszereket tervezett, többet meg is valósított különböző színházi produkciókban és koncerteken. Mindemellett képzőművészként is tevékenykedett, egyéni és csoportos kiállításokon, és ezáltal a látványtervezés a színházon belül igen közel állt hozzá. Zenészként először a színház keretein belül kezdett el dolgozni. Zenei pályafutása szólistaként a Franciaországban különösen népszerű Kolinda együttessel kezdődött 1978-79-ben. Ezzel a zenekarral sikerrel szerepelt számos fesztiválon és játszott többek között a párizsi Olympia színpadán, valamint a Théátre de la Ville-ben. Majd 1981-ben megalakította a Makám együttest Krulik Zoltánnal, amely a magyarországi kortárs zenét és a különböző népzenéket egységbe olvasztó, szintézisre törekvő zenei formációk közül talán az egyik legismertebb Kelet-Európában. Később, 1994-ben, néhány ismert jazz muzsikussal együtt megalakította a TIN-TIN Quartettet (2003-tól Quintett), amely rögtön óriási sikert aratott a budapesti World Music Festivalon. 2002-től létrehozta az EKTAR együttest.

Mind a két muzsikus bekerült a 2019-es, a Fidelio által létrehozott KULT 50 - a kultúra 50 arca - közé. Ezen az estén az elmúlt évek legszebb cselló-gadulka duóit szólaltatják meg.

Rohmann Ditta - cselló, aquaphone, ének 

Szőke Szabolcs - gadulka, sarangi, array mbira és az elhangzó művek zeneszerzője

Ajánlatunk


Fellegi Anna - ének Budapesti Akadémiai Kórustrásaság (karigazgató: Balassa Ildikó) ARLtistic Dance Company (koreográfus: Albert Réka Lilla) Budafoki Dohnányi Zenekar vezényel: Guido Mancusi

Ajánló


Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

A világhírű francia mágus, Eric Lee először Budapesten.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!