Program


Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikus Zenekar / Előhang 18.30 - Előadóterem
3

Riccardo Muti és a Chicagói Szimfonikus Zenekar / Előhang 18.30 - Előadóterem

Ki volt korunk egyik legnagyobb karmesterének mentora? A 2024 nyarán 83. életévét betöltő Riccardo Muti zeneszerzéstanárától, Nino Rotától, Fellini, Visconti és Zeffirelli filmjeinek legendás zeneszerzőjétől kapott fiatalon meghatározó támogatást.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: január 24. szerda, 19:30

Jelenlegi zenekara, a Chicagói Szimfonikusok élén izgalmas műsort vezényel a Müpában: az est programján Philip Glass új műve a kortárs zene népszerű ágát képviseli, Mendelssohn és Richard Strauss egy-egy alkotása pedig a német zenének azt a fejezetét, amely olaszos színeivel és vérmérsékletével hódít.

A Chicagói Szimfonikus Zenekar 1891 óta működik, főzeneigazgatói között olyan muzsikusokat találunk, mint Rafael Kubelík, Reiner Frigyes, Solti György, Daniel Barenboim, Bernard Haitink. (Felejthetetlen a zenekar két fellépése az újonnan megnyílt Müpában, 2005-ben, Pierre Boulez és Daniel Barenboim vezényletével.) Riccardo Muti 2010 óta áll a Chicagóiak élén. A sokoldalú karmestert pályája egyik legjelentősebb fejezete a milánói Scalához kötötte, de hasonlóan gyümölcsöző kapcsolatot ápol Európa és Amerika legnagyobb zenekaraival Berlintől Bécsig, Philadelphiától New Yorkig. Philip Glass a 20-21. századi amerikai zene egyik legsikeresebb alkotóegyénisége, aki a repetitív-minimalista irányzaton belül hat évtizeden át a szóló zongoraműtől az operáig minden műfajban nagy érdeklődést kiváltó műveket komponált. Most felhangzó művének címe The Triumph of the Octagon - A nyolcszög diadala. A zeneszerzőt a dél-itáliai Puglia régióban, Andria városától nem messze található Castel del Monte ihlette meg: II. Frigyes német-római császár 13. századi vára, melynek architektúrája csupa mágikus szimbólum, a nyolcas szám jegyében. Mendelssohn és Richard Strauss két különböző korszak német zenéjét képviseli, most felhangzó műveiknek azonban közös tulajdonságuk, hogy mind az Olasz szimfónia, mind az Itáliából (Aus Italien) úti élmények igézetében keletkezett, és az olasz tájak varázsát, az olasz nép temperamentumát, életszeretetét hivatott hangokban megjeleníteni.

Az előadást 18.30-tól Előhang címmel műismertető előadás előzi meg. További részletekről a koncert előtti hetekben a honlapunkon tájékozódhatnak.

 

Philip Glass: The Triumph of the Octagon (a Chicagói Szimfonikus Zenekar felkérésére) - magyarországi bemutató

Mendelssohn: IV. (A-dúr; „Olasz”) szimfónia, op. 90

R. Strauss: Itáliából, op. 16 - szimfonikus költemény

 

Vezényel: Riccardo Muti

 

Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Szeredás Emerenc emlékkoncert

Robert Icke: Oidipusz Fordította: Upor László

Ajánló


Carl Orff CARMINA BURANA Szcenikus kantáta eredeti nyelveken, magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!