Program


Rejtélyes történelem - Karácsonyi és újévi szokások a 19. században
2

Rejtélyes történelem - Karácsonyi és újévi szokások a 19. században

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott vendég történésszel jár körbe és mutat be a közönségnek.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 5. kedd, 19:00

A meghívott vendég ezúttal Fónagy Zoltán a ELTE BTK habilitált egyetemi docense, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, a reformkor kutatója, aki a 19. századi hétköznapi élettel is kiemelten foglalkozik. 

A karácsonyi ünnepkört övező szokások a 19. században korántsem voltak annyira elterjedtek. Az örökzöldek, majd a fenyőágak, később a fenyőfa feldíszítésének hagyománya német nyelvterületről érkezett Magyarországra. Hogy Magyarországon ki állított először karácsonyfát, nyilván lehetetlen pontosan megmondani. A fa állítása azonban csak egy példa abból a számos szokásból, ami a karácsonyt, illetve az újév ünneplését jellemezte. 

Hogyan alakultak ki ezek a szokások és milyenek voltak ezek a 19. század Magyarországán? A Rejtélyes történelem decemberi beszélgetése ezt a témát járja körül.

Minden, a programokkal kapcsolatos változtatás jogát fenntartjuk!

Ajánlatunk


A színpadon 22 Re-Production táncművész, a mikrofonoknál 5 kiváló musicalszínész, a mese erősítésére 21 szenzációs Omega-sláger! Főbb szerepekben: Szabó Máté, Sánta László, Füredi Nikolett, Koós Réka, Fésűs Nelly, Lux Ádám, Tóth Sándor, Janik László, Magyar Viktória, valamint a 2023. május 29-i csepeli pünkösdi bemutatótól Kriszta szerepében Kóbor János „Mecky” életműörököse: Kóbor Léna.

A magyar irodalom egyik legszívbemarkolóbb alkotása felnőtteket, fiatalokat egyaránt megérint. Közös gondolkodásunk és közbeszédünk része lett a grund, amely a miénk, ahogy azt Dés-Geszti csupa érzelem, csupa dallam betétdalában éneklik a szereplők.

Cordelia O’Neill néhol szívmelengető, máskor szívfacsaró kétszereplőse biztos kézzel vezet végig bennünket egy nagy megpróbáltatás elé állított párkapcsolat lentjein és fentjein. Megingathatatlan arányérzékkel vegyít egymásba humort és megrendülést, gyászt és életigenlést.

Ajánló


Mindenkivel megeshet – mármint ha nő, és elmúlt annyi...

Színházat kínálunk. De tánccal kiegészülő zenés színházi játékunkban egy szokványos színházi előadásnál jóval nagyobb hangsúlyt kap a zene.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!