Program


RégIdők: Szerelem egy ország szeme előtt. A Murányi Vénusz különös házassága a 17. században

RégIdők: Szerelem egy ország szeme előtt. A Murányi Vénusz különös házassága a 17. században

A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház új előadás-sorozatot indít RégIdők címmel.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. október 15. péntek, 19:00

A kultúrtörténeti sorozat első előadása október 15-én lesz látható a JMMH-ban:
Szerelem egy ország szeme előtt. A Murányi Vénusz különös házassága a 17. században

Széchy Mária a 17. század ismert történelmi alakjai között speciális helyet foglal el. Kortársak többször megbotránkozva írtak róla: “férfi módra lovagol”; “fegyvert hord magánál”; második férje elől megszökött, sőt Déva várából ágyúval lövetett a férje elé, aki vissza akarta kapni házastársát. Majd Wesselényi Ferenc nádorral kötött házasságáról levelekben, városi évkönyvekben születtek feljegyzések. Szerelmükről elbeszélő költemény született, ami egészen a 19. századig népszerű olvasmány volt. Különc botrányhős vagy a kor normáit követő nő volt? 17. századi celeb? Mit tehetett és mit nem tehetett a nyilvánosság előtt egy nő a 17. században?
Az előadás történelmi dokumentumok, levelek, írások és irodalmi alkotások segítségével mutatja be a nők és a korabeli közélet kapcsolatát. És talán válasz születik arra a kérdésre is, hogy ki volt a Murányi Vénusz?

Előadó: Várkonyi Gábor történész

Ajánlatunk


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Ajánló


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!