Program


Perényi Miklós

Perényi Miklós

GRANDIOSO / 2.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 8. csütörtök, 19:30

Műsor
J. Suk: Meditáció egy régi cseh himnuszra op.35a
J. Haydn: D-dúr csellóverseny – közreműködik: Perényi Miklós (cselló)
-- szünet –
Varga J.: Mosar II.
J. Suk: Esz-dúr szerenád op.6

Ki volt Dvořák kedvenc tanítványa, később veje, Brahms pártfogoltja és a cseh nemzeti függetlenség zenei nagykövete? A 150 évvel ezelőtt született Josef Suk, a cseh romantikus zene meghatározó szerzője. Ifjúkori szerenádja Dvořák kérésére született, amikor 1892 nyarán a kifejezetten melankolikus alkatú növendékét biztatta, írjon végre valami vidámabbat a sok moll hangnemű darab után. Szerencsére ekkor a mester nyári rezidenciáján töltötte idejét. Itt ismerte meg Dvořák fiatal lányát, aki kellő inspirációt jelentett a tizennyolc éves fiatalembernek. A négytételes szerenád magával ragadó bájával nemcsak Otilie-t nyűgözte le, de a nagy Brahmst is, aki később elősegítette a mű kiadását a Simrock kiadónál. Suk 1914 szeptemberében írta Meditációját, amely Szent Vencelhez, a csehek fő védőszentjéhez fordul segítségért az első világháború kitörése előtt. 

Varga Judit zeneszerző, a bécsi és a budapesti Zeneakadémia professzora, Mosar II. című kompozícióját az Anima Musicae Kamarazenekarnak ajánlotta. „A darabot a mohák inspirálták. Olyan hangzásfelületet akartam létrehozni, amely messziről nézve homogén, de ha elég közel megyünk hozzá, kiderül, hogy ezer kis pici, különböző egyéni kinövésből áll… Hol szép, hol keserédes vagy éppen nagyon is szomorú a zene, és mindvégig olyan ismerős.” 

Az Anima Musicae szólistája az esten a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Príma Primissima díjas csellóművész, Perényi Miklós lesz, aki világszerte nagyrabecsült előadója a zeneirodalom legértékesebb műveinek.

Fotó: Felvégi Andrea

Ajánlatunk


A világon először a Madách Színház kapta meg a jogot, hogy non-replica változatban állítsa színpadra a Mamma Mia! musicalt. A bemutató 2014 augusztusában a Szegedi Szabadtéri Játékokon, szeptemberben pedig a Madách Színházban volt.

Musicalvígjáték a félreértésekről és a válságon győzedelmeskedő szerelemről, melynek zenéjét a legnépszerűbb magyar előadók dalaiból válogattuk össze. Nyolc ember mulatságos és megható találkozása az online térben a pandémia idején. Sorsuk megváltozásához elég egy téves hívás, egy lelkisegély-szolgálat felkeresése vagy akár egy ételrendelés.

Ajánló


Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabjában örök ellentétpárok csapnak össze: a kötelesség és a szabadság, a hatalomvágy és az erkölcsi tisztaság, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!