Program


Magyarok a világban - Ligeti és Afrika / MATINÉKONCERTEK
2

Magyarok a világban - Ligeti és Afrika / MATINÉKONCERTEK

A 20. század legjelentősebb zeneszerzőinek egyike, a száz éve született Ligeti György. Elementáris kíváncsisága és tudásvágya révén szinte minden hatással volt zenei gondolkodására: bonyolult szerkezetek működésmódja éppúgy, mint fizikai felfedezések, nyelvi jelenségek vagy éppen az afrikai ütőhangszeres zene. Ezek mind szóba kerülnek ezen a koncerten.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 10. vasárnap, 11:00

Magyarok a világban
Ligeti és Afrika
MATINÉKONCERTEK

Műsor:
Steve Reich: Music for Pieces of Wood
Ligeti: Poème symphonique - száz metronómra
Ligeti: Etűdök (I. kötet) - No. 6: Automne à Varsovie (Varsói ősz)
Ligeti: Etűdök (I. kötet) - No. 5: Arc-en-ciel (Szivárvány)
Ligeti: Etűdök (I. kötet) - No. 1: Désordre (Rendetlenség)
Afrikai tradicionális zenék
 
Mi a kapcsolat száz metronóm kattogása, afrikai törzsek ütőhangszeres zenéje, és lejátszhatatlanul nehéz zongoraetűdök között? A 20. század legjelentősebb zeneszerzőinek egyike, a száz éve született Ligeti György. Elementáris kíváncsisága és tudásvágya révén szinte minden hatással volt zenei gondolkodására: bonyolult szerkezetek működésmódja éppúgy, mint fizikai felfedezések, nyelvi jelenségek vagy éppen az afrikai ütőhangszeres zene. Ezek mind szóba kerülnek ezen a koncerten.

Ligeti György az egykor Magyarországhoz tartozó, romániai Dicsőszentmártonban született, Kolozsváron tanult, Budapesten járt a Zeneakadémiára, az 1956-os forradalom után Bécsbe emigrált, Németországban és Ausztriában élte le életét, de dolgozott Svédországban és Amerikában is. Igazi világpolgár volt. Afrikában soha nem járt, felvételről és népzenekutatók írásaiból ismerte meg a Szaharától délre élő népek zenéjét (ezek jó része kizárólag ütőhangszereket használ), és lenyűgözte, amit hallott. Joggal. A koncerten Szélpál Szilveszter vezetésével, Fazekas Gergely zenetörténész szakértői közreműködésével fogunk elgondolkodni azon, mi is varázsolta el Ligetit ezeknek a zenéknek a bonyolult lüktetésében és lehengerlő energiáiban, teszünk egy kitérőt az afrikai zenéért nem kevésbé rajongó amerikai zeneszerző, Steve Reich irányába, és arra is megkeressük a választ, hogy Ligetit mi foglalkoztatta, amikor zeneművet komponált száz mechanikus metronómra. A koncerten napjaink egyik legjelentősebb Ligeti-előadója, a zongoraművész Fejérvári Zoltán, a fiatal ütőegyüttes, a Dakoda Trio, valamint száz metronóm fog fellépni.

Közreműködők:
zongora - Fejérvári Zoltán
Trio Dakoda (Láposi Dániel, Burcsik Dávid, Hencz Kornél)
szakértő: Fazekas Gergely
moderátor: Szélpál Szilveszter

Korosztály: 9-16 év
Rendező: Müpa

Ajánlatunk


Urbán András: A hallgatás poétikája a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka a Kultúrbrigád szervezésében

zenés party két részben

Ajánló


MŰSOR: BRAHMS: d-moll zongoraverseny, op. 15 SOSZTAKOVICS: 10. szimfónia, op. 93 Elisabeth Leonskaja zongora Vezényel: Keller András

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!