Program


Ismerkedés bárányokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományában
12

Ismerkedés bárányokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományában

Csárda nyitó és családi hétvége csikókkal, bárányokkal és más állatkölykökkel
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. február 26. vasárnap, 14:30

A Mátai Ménes istállói, a szatmáritelki juhhodályok és a Pusztai Állatpark állattartó hodályai kitárják kapuikat a látogatók előtt. Ezen a február végi hétvégén az állataikat gondozó pásztorok és állatgondozók vezetésével ismerkedhetnek meg a látogatók a téli Hortobágy legifjabb jövevényeivel, az idei csikókkal, racka bárányokkal, mangalica malacokkal és szürke borjakkal, valamint napos csibékkel, kis kacsákkal és libákkal, kecskegidákkal és szamár csacsikkal. Az esemény központi helyszíne, a túrák kiindulási és érkezési pontja a Hortobágyi Csárda, ami ekkor nyitja meg kapuit ismét vendégei előtt a 2023. évben, s csendül föl falai között a cigányzene.

„Nyitott istálló” helyszínek:

1. Pusztai Állatpark kisállat simogatója

Mi a különbség a kiskacsa, a liba és a csibe között? A baromfi simogatóban szakvezető segítségével megismerhetik a látogatók a különböző baromfiak pelyhes fiókái közötti különbségeket és akár kézbe is vehetik a frissen kikelt kis állatokat. Az állatsimogatóban testközelből találkozhatnak nyuszikkal, kecskével, báránnyal, de közelről megszemlélhetők a mangalica malacok, vagy a kisborjú és a fiatal csacsi is. Az óránként szakvezetés keretében kézbe is vehetőek a tollas kis jövevények, valamint a látogatókat büfé is várja ezen a hétvégén. A rendezvény karszalagjait előzetesen a Hortobágyi
Csárdában kell átvenni, ám onnan egyénileg – saját autóval, vagy közel 1,5 km-es sétával – van lehetőség eljutni az Állatparkba.

2. Ismerkedés bárányokkal a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság racka törzsállományában

A juhász számadó kalauzolásával fény derül arra, mi a különbség egy apa és egy anyajuh között, vagyis milyen jegyek alapján lehet megkülönböztetni a kosokat a jerkéktől. Mindeközben megszámoljuk az idei szaporulatot a fekete és a fehér rackaállományban, s a bárányokat kézbe is vehetik a bátrabbak, akár közös selfit is készíthetnek velük. Eközben megmutatjuk, hogy hogyan is tartjuk a hodályban a jószágot. Vendégeink megtudhatják, mit takar az “elkülönített állomány” kifejezés, megleshetik munka közben a juhászt, aki arról is mesél, hogy telnek a téli napok a juhászatban! Látni fogjuk, hogy milyen nehéz tudomány a juhok befogása juhászkampóval, vagy milyen a körmölés, de akár a pásztor legfőbb segítőinek, a pásztorkutyáknak a tanítása is. Miért van szükség arra, hogy a kutya tudja a „botra ugatást”? Végül megcsodálhatjuk, milyen szépen szólnak a kolompok, csengők, vagy akár a pergők, s a program végén felmelegedhetünk egy forró teától. A bárányokhoz egy, a csárdától menetrend szerint induló buszjárat szállítja a látogatókat.

3. Csikónézőben a Mátai Ménes istállóban

Vendégeink a Hortobágyi Csárdától menetrendszerűen közlekedő lovas kocsikon érkeznek a Mátai Ménesbe, ahol egy forró teától felmelegedve csikós számadónk mutatja meg az idén született kiscsikókat és mesél a ménes mindennapjairól. A központi és az anyakanca istállóban akár testközelből megismerkedhetnek, és meg is simogathatják a kis jövevényeinket, vagy sétálhatnak a ménes épületei között. A mátai látogatás után Hortobágy központjába lovas kocsival érkezhetnek vissza.

Program naponta 9.00-16.00 között

9.00-16.00: helyi termék vásár
9.00-15.00: pénztár, központi információ
9.00-17.00: Téli álmából ébred a Hortobágyi csárda, idén először ezen a hétvégén tárja ki kapuit, s várja vendégeit a több, mint 300 éves csárda, s szólal meg falai között a cigánymuzsika.

Járat indulások:

• csikónéző fogat a mátai ménesistállóhoz: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30
• báránynéző busz a szatmáritelki racka hodályhoz: 10.00, 11.30, 13.00, 14.30
• apró állatok bemutatója a Pusztai Állatparkban (egyénileg): 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00

Egy program időtartama oda és vissza utazással kb. 1-1 óra 20 perc.

A rendezvény idején a Hortobágyi Vadaspark és a Madárkórház egységesen kedvezményes (diák) belépővel látogatható a „Nyitott istállók Hortobágyon” program karszalagos vendégei részére, ahol testközelből találkozhatnak különféle vad állatokkal.

3 év alatt ingyenes

A karszalagokat a programkezdés előtt leghamarabb 30 perccel korábban lehet átvenni a Hortobágyi csárda Tourinform Hortobágy irodájában (4071 Hortobágy, Petőfi tér 1.). A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják! A programon az időjárásnak megfelelő meleg öltözet ajánlott!

Azon vendégeinket, akik online elővételben vásárolt jegyeikkel a báránynéző és a csikónéző programunkon is részt vesznek, fejenként egy 1000 Ft-ot érő kuponnal ajándékozzuk meg, melyet a program helyszínen személyesen tud átvenni.
A kedvezményt 2023. október 31-ig a Hortobágyi Nonprofit Kft. Pusztaprogramjára, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi Kisvasút menetrend szerinti járataira, valamint a Hortobágyi Vadaspark programjára lehet beváltani.

Ajánlatunk


„Hegedűs a háztetőn… valahol mind azok vagyunk. Megpróbálunk egy letisztult dallamot kicsalni, miközben egyensúlyozunk, hogy ne szegjük nyakunkat. Nem könnyű!”

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Ajánló


Mary Chase groteszk vígjátékának címszereplője egy több mint két méter magas, nagy fehér nyúl, akit Harveynak hívnak. Ez a Harvey,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!