Program


Graphó Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub, Nádasdy Ádám-est

Graphó Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub, Nádasdy Ádám-est

A GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub a Magvető Caféban vetítéssorozatot indít 2021 őszén. Harmadik alkalommal a méltán elismert Nádasdy Ádám lesz a filmklub vendége, aki a SWING című FAZEKAS CSABA-filmet hozza magával.

Graphó Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub, Nádasdy Ádám-est

Vendég: Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, esszéista
Moderátor: Csobánka Zsuzsa Emese és Teszler Tamás

NÁDASDY ÁDÁM (1947) nyelvész, költő, műfordító, esszéista , Budapesten él. Legutóbbi kötetei: Jól látható helyen lógok itt (2019), A szakállas Neptun (2020).
CSOBÁNKA ZSUZSA EMESE író, költő, tanár, Metamorphoses meseterapeuta.
TESZLER TAMÁS szerkesztő, moderátor, filmes rendezvényszervező.

Fazekas Csaba: Swing (színes magyar játékfilm, 117 perc, 2014)

Három elkeseredett, különböző korú nőt egy esős éjszakán egymás mellé sodor az élet, akiket aztán egy kiöregedett dizőz felkarol, és létrehozza velük élete utolsó nagy művét a Swing Angels nevű énekes haknizenekart. A lányok az ötvenes évek női trióinak stílusában egy transzvesztita bártulajdonos és egy hakniszervező menedzser segítségével körbeturnézzák a Balatont. A zenekarral így vagy úgy, egy újabb lehetőséget kapnak az élettől a továbblépésre. A kérdés, hogyan élnek vele?

STÁB:
Rendezők, forgatókönyv: Fazekas Csaba
Szereplők: Ónodi Eszter, Csákányi Eszter, Törőcsik Franciska, Mészáros Béla, Törőcsik Mari, Bezerédi Bendegúz, Kulka János
Operatőr: Garas Dániel
Vágó: Barsi Béla
Hang: Balázs Gábor
Zene: Faltay Csaba
Producerek: Bodzsár István, Csutak Tamás, Czeglédi Attila, Poós András, Romwalter Judit
Gyártásvezető: Pék Csaba, Molnár Ferenc
Gyártó: Unió Film, Sparks

RÉSZLETES FILMKLUBISMERTETŐ:
A grafit szót A. G. Werner német geológus alkotta meg a görög graphó igéből, amely jelentése: ír, rajzol. A grafit mint önkifejezésre alkalmas eszköz pontosan szimbolizálja azt a kétpólusú szellemi tartományt, amely a film és az irodalom szövevényes, egymást kölcsönösen megtermékenyítő intenzív kapcsolatából jön létre. A hagyományteremtő szándékkal induló GRAPHÓ Kortárs Magyar Irodalmi Filmklub célja az, hogy a kortárs magyar film és -irodalom szerzőit és műveit összekapcsolva jelen világunk meghatározó kérdéseire keressen válaszokat. Az első vetítéssorozat programját hat markánsan különböző, de a kortárs magyar irodalmat markánsan meg is határozó szerző által választott hat magyar játékfilm alkotja. Az írók és költők minden alkalommal részt vesznek az általuk választott filmet követő beszélgetésen, hogy közvetlen művészeti és társadalmi diskurzus bontakozhasson ki a film, a közvetítő szerző és a közönség között. A nyilvános filmklub helyszínét a Magvető Café biztosítja, amely mind a hazai kulturális életben elfoglalt központi szerepe, mind technika felszereltsége – ízléses és funkcionális belső tere – miatt kitűnően alkalmas arra, hogy a kortárs magyar film és -irodalom színvonalas ápolásának bázisává váljon, és egyúttal közelebb hozza egymáshoz a két művészeti ág közönségét, szélesítve annak érdeklődési körét.

Ajánló


Andrew Lloyd Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán, illetve Thomas Mann tetralógiáján alapul.

A Recirquel az idei téli szezonban új, az év végi ünnepek hangulatát idéző produkcióval jelentkezik.