Program


Central European String Quartet - Állóképek -

Central European String Quartet - Állóképek -

A Central European String Quartet tagjai, a négy virtuóz zenész, Miranda Liu, Soós Máté, Máté Győző és Szabó Judit különleges, feltűnően egységes formációvá álltak össze. Külön-külön számtalanszor neves hazai és külföldi zenekarokkal játszottak, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 2. csütörtök, 19:00

Haydn: 53. (D-dúr) vonósnégyes, Hob. III:63 („Pacsirta”)
Andrea Vanzo: Wires
Tihanyi László: Állóképek
Kodály: 2. vonósnégyes, op. 10

Central European String Quartet: Miranda Liu (hegedű), Soós Máté (hegedű), Máté Győző (brácsa), Szabó Judit (cselló)

A Central European String Quartet tagjai, a négy virtuóz zenész, Miranda Liu, Soós Máté, Máté Győző és Szabó Judit különleges, feltűnően egységes formációvá álltak össze. Külön-külön számtalanszor neves hazai és külföldi zenekarokkal játszottak, felléptek a világ legfontosabb koncerttermeiben. Innovatív projektek, izgalmas műsorok jellemzik munkájukat, többek között 2018-ban hirdették meg első alkalommal nemzetközi zeneszerzőversenyüket, amelyre 75 pályamű érkezett 27 különböző országból. A kvartett elkötelezett támogatója a kortárs klasszikus zenének és a ma élő zeneszerzőkkel közös projekteknek. Számos zeneszerző jelentkezett a világ különböző pontjairól, hogy az elismert CESQ mutassa be és tűzze repertoárjára szerzeményét. Joseph Haydn Pacsirta-kvartettje az egyik leghíresebb vonósnégyesre írt műve. A mű Haydn pályafutásának abban az időszakában íródott, amikor a zeneszerző a nacionalizmus és a népdalok felé fordult, hogy ihletet merítsen műveihez. A Pacsirta különösen bájos példája ennek az irányzatnak programadó címével és a népi dallamok felhasználásával a darabon belüli különböző hangulatok megteremtésére. A koncert második műsorszámaként a Central European String Quartet II. Nemzetközi Zeneszerzőverseny győztes darabját, az olasz nemzetiségű Andrea Vanzo Wires (2020) című művét hallgathatja a közönség. Tihanyi László Állóképek (2020) című, az első vonósnégyesre készült művét, az együttes számára dedikálta. Ahogy a darab **leírásában** fogalmaz, \\\'Általában húzódozom a „klasszikus” zenei formák és műfajok használatától, nem érzem feladatnak, hogy ezekben alkossak, ha a zenei fantáziámat inkább megkötik, mint inspirálják.\\\' A mű azonban nem „klasszikus vonósnégyes”, abban az értelemben, hogy nem a hagyományos vonósnégyes szerkesztési elveit követi, hanem elképzelt szituációk adta zenei inspirációkat formált tételekké. A koncert végén elhangzik Kodály Zoltán egyedülálló műve, a 2. vonósnégyes, amelyet a disszonanciát és a ritmikai intenzitást gyönyörű dallamokkal való ötvözése jellemzi, amivel megragadja az európai népzene és a modernizmus közötti feszültséget.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont, Central European String Quartet

Ajánlatunk


A nagyzenekarokban gondolkodó Richard Wagner kisegyüttesre komponált születésnapi ajándéka, Eötvös Péter csökkentett apparátusra újrafogalmazott brácsaversenye Szűcs Máté szólójával, valamint Charles Ives két karmestert is foglalkoztató, Magyarországon eddig csak egyszer játszott, grandiózus zenekarra megálmodott szimfóniája – mindez Eötvös Péter irányításával a Concerto Budapest hangversenyén, mely során az is bebizonyosodik, hogy a zenei minőség tekintetében a méret nem számít.

Pintér Béla szürreális víziója a világról. Pontosabban annak csak egy szeletéről, az emberi kapcsolatokról.

Ajánló


Varázsnagymama csoda egy részben Az Átrium zenés gyerekelőadása az egész családnak Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar rengeteg ismert és…

A produkció egy új előadó-művészeti műfaj, a cirque danse kiteljesedése, de nemcsak műfaji szempontból tekinthető unikálisnak: ez a Recirquel első…

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!