Program


Borbély László zongoraestje - Ligeti 100

Borbély László zongoraestje - Ligeti 100

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 20. szombat, 19:00

Chopin: Asz-dúr polonéz-fantázia, op. 61
Schumann: Kreisleriana, op. 16
szünet
Kurtág: Játékok VII • 16. Kalandozás a múltban – Ligatura Ligetinek születésnapra szeretettel
Vivier: Pianoforte (magyarországi bemutató)
Ligeti: Etűdök, I. kötet

Borbély László (zongora)

A ma esti koncerten Borbély László zongoraművész nem egyébre vállalkozik, mint hogy a különböző zenei korok áthatolhatatlannak vélt barikádjait – az idén 100. éve született Ligetit segítségül hívva – a zene univerzális nyelvének erejével bontsa le. Ligeti György műveiben főként a soha nem nyugvó kíváncsiság az, amely már első hallásra elvarázsolja a hallgatót. Ahogy a ma esti koncert további szerzői, úgy ő is mindig új kifejezőeszközöket keresett, ehhez pedig újra és újra segítségül hívta a korábbi korok és stílusok komponistáit, de ugyanígy a legtávolabbi kultúrák hatásait is előszeretettel használta fel műveiben ihlető forrásként – ebben is Bartók Béla közvetlen zenei utódja volt. Schumann és Chopin zongoraművei különösképp fontosak voltak számára – nem utolsósorban a Zongoraetűdök megkomponálásában. Az úgynevezett „spektralizmus” egyik legjelesebb képviselője, a Stockhausen-tanítvány Claude Vivier Ligeti szerint az akkori fiatal zeneszerző generáció legjelentősebbje volt. A kanadai komponista Pianoforte című műve a ma esti koncerten magyarországi bemutatóként hangzik el. Ezt a művét Vivier a Montréalban 1975-ben megrendezett Tremplin Nemzetközi Zongoraversenyre írta a kötelező darabok egyikeként. Kurtág és Ligeti annak ellenére, hogy gyökereik azonosak, mindketten modern korunk stílusteremtő zeneszerzői. Évtizedeken át tartó személyes barátságuk ihletett ábrázolása a Játékok zongoraciklus hetedik kötetének darabja.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

Ajánlatunk


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

10 éves Jubileumi születésnapját ünnepli az Audi Aréna Győrben az EDDA zenekarral. Ennek a kerek évfordulónak köszönhetően az Audi Aréna megajándékozza a koncertre látogatókat.

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök emberi értékekről, de ravaszságról, cselvetésekről és gyarlóságról is.

Ajánló


Evita egy fogalom. Evita a nő - kultikus imádat és totális elutasítás között. Evita a megértett és eltaszított. Evita az…

Tasnádi IstvánA fajok eredete Nézőművészeti Kft. A színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István

„Háromfogásos gourmet menü” – jellemezte a Bachtrack kritikusa Paavo Järvi koncertjét, amelyen Sibelius, Tüür és Beethoven egy-egy darabját tűzte műsorra.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!