Program


Borbély László zongoraestje - Ligeti 100

Borbély László zongoraestje - Ligeti 100

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 20. szombat, 19:00

Chopin: Asz-dúr polonéz-fantázia, op. 61
Schumann: Kreisleriana, op. 16
szünet
Kurtág: Játékok VII • 16. Kalandozás a múltban – Ligatura Ligetinek születésnapra szeretettel
Vivier: Pianoforte (magyarországi bemutató)
Ligeti: Etűdök, I. kötet

Borbély László (zongora)

A ma esti koncerten Borbély László zongoraművész nem egyébre vállalkozik, mint hogy a különböző zenei korok áthatolhatatlannak vélt barikádjait – az idén 100. éve született Ligetit segítségül hívva – a zene univerzális nyelvének erejével bontsa le. Ligeti György műveiben főként a soha nem nyugvó kíváncsiság az, amely már első hallásra elvarázsolja a hallgatót. Ahogy a ma esti koncert további szerzői, úgy ő is mindig új kifejezőeszközöket keresett, ehhez pedig újra és újra segítségül hívta a korábbi korok és stílusok komponistáit, de ugyanígy a legtávolabbi kultúrák hatásait is előszeretettel használta fel műveiben ihlető forrásként – ebben is Bartók Béla közvetlen zenei utódja volt. Schumann és Chopin zongoraművei különösképp fontosak voltak számára – nem utolsósorban a Zongoraetűdök megkomponálásában. Az úgynevezett „spektralizmus” egyik legjelesebb képviselője, a Stockhausen-tanítvány Claude Vivier Ligeti szerint az akkori fiatal zeneszerző generáció legjelentősebbje volt. A kanadai komponista Pianoforte című műve a ma esti koncerten magyarországi bemutatóként hangzik el. Ezt a művét Vivier a Montréalban 1975-ben megrendezett Tremplin Nemzetközi Zongoraversenyre írta a kötelező darabok egyikeként. Kurtág és Ligeti annak ellenére, hogy gyökereik azonosak, mindketten modern korunk stílusteremtő zeneszerzői. Évtizedeken át tartó személyes barátságuk ihletett ábrázolása a Játékok zongoraciklus hetedik kötetének darabja.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

Ajánlatunk


A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival, Pozsgai Zsolt átdolgozásában. Emberi drámák, sorsok, a jó és a rossz megítélése, ami olykor nem is olyan egyszerű.

Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes és utánpótlás csoportjai a magyar népmese világába kalauzolja el nézőit az előadás során.

Szörényi Levente – Bródy János ISTVÁN, A KIRÁLY A rockopera szimfonikus operaváltozata két részben, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Ajánló


Giuseppe Verdi TRAVIATA Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Kafka regényét Bodó Viktor állítja színpadra a tőle megszokott abszurd fantáziával és groteszk humorral.

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!