Program


Anima Musicae Kamarazenekar  és

Anima Musicae Kamarazenekar és

TÁNCOLÓ FANTÁZIA

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 11. hétfő, 19:00

Grieg Holberg-szvitje 1884-ben keletkezett a nagy norvég humanista, Ludvig Holberg születésének 200. évfordulója alkalmából. A szvit pontos címe: Holberg korából - szvit régi stílusában. Grieg ebben a művében a barokk szvitek világát idézte meg, természetesen saját romantikus látásmódján keresztül. Ennek megfelelően a mű egy előjátékból és barokk táncokból áll. Bár a Peer Gyntből készült szvitek idővel háttérbe szorították az életműben, de minősége semmiben sem marad el azoktól.

Liszt Ferenc Magyar fantáziája tulajdonképpen egy zongoraversen, ugyanakkor hangvételében a Magyar rapszódiák rokonának tekinthető. Liszt fontosnak tartotta, hogy magyarságát egy magyar ihletésű nagyszabású művel is bizonyítsa, mely méltán lehet népszerű darabja akár saját koncertjeinek is. A népi ihletés Liszt esetében még nem jelenti a tudományos etnográfiai forrást, de népzenekutatók megállapították, hogy egyik-másik témája valós népdalokon alapul, még ha Liszt nem tudta a teljes dallamot, kiegészítette saját fantáziájával. Balázs János játékával és az Anima Musicae Kamarazenekar kamarzenei kíséretében minden bizonnyal igazi örömzenének lehetünk tanúi.

Amikor Csajkovszkij hozzákezdett a Vonósszerenád megkomponálásához, még nem tudta, hogy szimfóniát vagy vonósnégyest ír. Az elkészült szerenád végül mindkettőnek rokona lett, hiszen négytételes formája, nagyszabású konstrukció, időként monumentális hangzása a szimfóniák testvérévé teszi, állandó polifóniája, finom részletgazdagsága pedig a vonósnégyesekhez hanonlítja. A scherzo helyén egy keringő áll, mely által tulajdonképpen balettzenévé is válik a mű, sőt, a többi tétel is kívánja magának a színpadi koreográfiát. A mű mindegyik tétele önálló karakter, az első tétel szenvedélyes, epikus jellegű, a második tétel tündértánc-szerű keringő, a harmadik, Elégia címet viselő tétel mély érzelmű, vágyodó zene, míg a finálé egy orosz népi témára épülő bravúros játék, melyet az első tétel nyitása foglal ünnepélyes keretbe.

Balázs János - zongora
művészeti vezető: G. Horváth László

Műsor:

Grieg: Holberg szvit
Liszt: Magyar fantázia
Csajkovszkij: Vonósszerenád

Ajánlatunk


Pjotr Iljics Csajkovszkij A PIKK DÁMA Opera három felvonásban, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

A III. Madách Musical Pályázat győztes műve, amely 52 pályamű közül nyerte el az első díjat, forradalmian új hangvételű musical, melyben a kor magyar dallamvilága keveredik XXI. századi zenei formákkal. Szerelem, szenvedély, küzdelem a hazáért, a magam igazságáért, az életért. Háromgenerációs, nagyszabású, magával ragadó, látványos előadás.

Ajánló


A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

A Jóbarátok egyik írójának komédiája rengeteg humorral mutatja be az emberi játszmák változatos és hol vérre menő, hol röhejes természetrajzát.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!