Program


A Bolyaiak: Egy példa a mának - Avagy lehetnek még polihisztorok?

A Bolyaiak: Egy példa a mának - Avagy lehetnek még polihisztorok?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 26. kedd, 18:00

A két bolyai: versek és drámák témája. De mi volt itt a "titok" és mit tanulhatunk a fantasztikus eredményeikből és a tragédiáikból?

 

 A Bolyaiak nem csak matematikusok voltak, hanem jelentős alkotók számos tudományos és művészeti területen. Igaz, sok eredményük láthatatlan maradt kéziratokba zárva, de később ezek közül is némelyik a felszínre tört és ösztönözhet minket. Ugyanakkor példát is mutattak a tudományban és az oktatásban. A Bolyaiak a Kárpát-medencében alkottak és erre büszkék lehetünk. Amikor a neves magyar matematikusokat és fizikusokat, köztük Neumann, Wigner, Teller, Szilárd nevét említjük, vagy a magyar Nobel-díjas tudósokat soroljuk, akkor illik hozzátenni, hogy döntő részben külföldön érték el az eredményeiket. Meglepetések is lesznek, és világkörüli útra indulunk, amelyek Amerikába, Japánba, Ausztráliába és Oroszországba is elvezetnek. S feladatokat is kijelölünk, mert sok adósságunk van immár 200 éve ...

Előadó: Nagy Dénesmagyar-ausztrál matematikus és tudománytörténész, aki négy kontinensen is oktatott, illetve kutatott.

Szerzőtársai között van Wigner Jenő és Teller Ede, illetve Makkai László történész is. A SIS elnökeként szervezte a „Symmetry: Art and Science” kongresszusokat Budapesttől Washingtonig, Sydneytől Buenos Airesig. Alapító elnöke az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottságnak is.

 

 

Ajánlatunk


„Szép nyári nap / Foltos farmerek az út mentén / Szép nyári nap / Sokan vándorolnak úgy, mint én…” – hangzik fel a Neoton Vándorének című, sokaknak ismerős slágere a Veres 1 Színház előadásában.

Zerkovitz Béla, a pesti kuplé édesapja: benne ismert magára, általa ébredt öntudatra Budapest népe. Dalaiban lelt formát por, bűz, német és jiddis szó, cinikus törtetés és elomló szentimentalizmus, ezekben szólalt meg a belkerületek titkos romantikája, húrjain született újjá a kuplé, a pesti népdal. Zerkovitzot nem lehetett nem szeretni, így vagy úgy, de mindenkire hatott.

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

Ajánló


Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

A szenvedélyes és életteli előadás páratlanul hiteles módon jeleníti meg a tradicionális spanyol flamenco kirobbanó erejét és érzelmi töltetét. (esőnap…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!