Program


A Bolyaiak: Egy példa a mának - Avagy lehetnek még polihisztorok?

A Bolyaiak: Egy példa a mának - Avagy lehetnek még polihisztorok?

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 26. kedd, 18:00

A két bolyai: versek és drámák témája. De mi volt itt a "titok" és mit tanulhatunk a fantasztikus eredményeikből és a tragédiáikból?

 

 A Bolyaiak nem csak matematikusok voltak, hanem jelentős alkotók számos tudományos és művészeti területen. Igaz, sok eredményük láthatatlan maradt kéziratokba zárva, de később ezek közül is némelyik a felszínre tört és ösztönözhet minket. Ugyanakkor példát is mutattak a tudományban és az oktatásban. A Bolyaiak a Kárpát-medencében alkottak és erre büszkék lehetünk. Amikor a neves magyar matematikusokat és fizikusokat, köztük Neumann, Wigner, Teller, Szilárd nevét említjük, vagy a magyar Nobel-díjas tudósokat soroljuk, akkor illik hozzátenni, hogy döntő részben külföldön érték el az eredményeiket. Meglepetések is lesznek, és világkörüli útra indulunk, amelyek Amerikába, Japánba, Ausztráliába és Oroszországba is elvezetnek. S feladatokat is kijelölünk, mert sok adósságunk van immár 200 éve ...

Előadó: Nagy Dénesmagyar-ausztrál matematikus és tudománytörténész, aki négy kontinensen is oktatott, illetve kutatott.

Szerzőtársai között van Wigner Jenő és Teller Ede, illetve Makkai László történész is. A SIS elnökeként szervezte a „Symmetry: Art and Science” kongresszusokat Budapesttől Washingtonig, Sydneytől Buenos Airesig. Alapító elnöke az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottságnak is.

 

 

Ajánlatunk


A Vízkereszt viharos tengerrel, hajótöréssel, gyásszal kezdődik, és három házassággal ér véget. A kettő között viharos szerelmek ütköznek, egy részük csaknem hajótöréssel végződik.

Ajánló


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Az István, a király egy családi viszály története: Géza fejedelem halála után fia örökölné a hatalmat, de a hagyományokra hivatkozva…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!